Hrvatsko-srpski odnosi u Golubiću

I ove se godine u Golubiću pokraj Obrovca održava međunarodni znanstveni skup s temom hrvatsko-srpskih odnosa - njihove političke i kulturne suradnje. Rezultata, kažu, već ima, a ujedno pokušavaju oživjeti gospodarstvo toga kraja. Skup su organizirali Centar za povijest, demokraciju i pomirenje iz Novoga Sada i Obrovca, a na njemu sudjeluju znanstvenici iz obiju zemalja te predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Upravo je njihovo povezivanje prije dvije godine najveća vrijednost toga skupa, istaknuo je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine i zastupnik u Skupštini Srbije Petar Kuntić. Po njegovu mišljenju, osim školovanja na materinskom jeziku i veće kulturne autonomije slaba zastupljenost u javnim institucijama Srbije i dalje je najveći problem Hrvata u Srbiji.

Ono što najviše treba promijeniti jest da prestanemo biti teret jedni drugima te da nađemo nešto što nam je zajedničko, a to je bolji život svakom čovjeku i državi u cjelini, rekao je među ostalim predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Znanstvenici u svojim razmišljanjima trebaju biti bliže ljudima koji se suočavaju sa svakodnevnim problemima, smatra idejni začetnik skupa dr. Janko Veselinović, zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik parlamentarne grupe prijateljstva s Hrvatskom. Istaknuo je kako želi da taj skup postane edukativni centar i tvornica ideja u održivom razvoju i povratku ljudi u te krajeve.