Korak po korak - Održi korak

Udruga Roma "Korak po korak" provodi projekt kojim se želi pospješiti obrazovanje romske djece i mladih. Sada je u završnoj fazi, a provodio se tijekom nastavne godine u školama na koprivničkom području koje pohađaju i romski učenici.

U razredu djeteta Romine Mužinić, sudionice u ovom projektu, ima 14 učenika, od kojih je osam Roma. Na radionicama održanima tijekom provedbe projekta "Održi korak" učili su kako se bolje upoznati i sklopiti prijateljstvo.

- Imali smo radionice na koje smo redovito dolazili, ovisno o obvezama, i na njima smo radili jako zanimljive teme vezane uz roditeljstvo uz socijalizaciju i upoznavali se sa svim zadaćama, i s novim situacijama u novoj školskoj godini, rekla je Romina.

- Išli smo redovito, a radionice - bilo nam je lijepo. Družili smo se s djecom  i učili, kazala je sudionica projekta Martina Oršoš.

Prvi rezultati se već naziru.

- Obrazovni proces je dugotrajan proces. Za konkretan, vidljiv, opipljiv rezultat potrebno je čekati 5 do 10 godina, ali ovo je jako dobar početak, kazao je voditelj projekta "Održi korak" Shahidul Islam.

- Ovaj projekt je jako dobar i računamo na ostale škole koje nisu bile obuhvaćene da idemo na slične projekte, izjavio je Franjo Horvat iz Udruge Roma "Korak po korak".

- Sve manje i manje je problema, mi jako puno radimo s cijelom populacijom romske djece. Ovaj projekt je jedan veliki iskorak i nadam se da je to prvi jedan veći korak, kazala je ravnateljica OŠ "Antun Nemčić Gostovinski" Gordana Gazdić-Buhanec.

Pitanje je može li se i kako taj korak s pozitivnim efektima, kao što je projekt "Održi korak" i u praksi dulje održati.