Badnjak po julijanskom kalendaru

Vjernici koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas slave Badnjak.

Tradicionalno se održavaju liturgijska slavlja. Običaji na taj dan obično su povezani uz obitelj i ognjište. Ako je u mogućnosti, najstarija osoba u obitelji taj dan iz šume treba donijeti hrast. Dio drveta zapalit će na ognjištu, a dio se unosi u kuću i kiti.

U pravoslavnoj crkvi badnjaci se posvećuju, a vjernici ih odnose svojim kućama na kraju Badnjeg dana. Simbolika života i topline vezana je uz iskonsku potrebu čovjekova opstanka u prirodi. Nakon večerašnjih liturgija, pravoslavni će vjernici slaviti Božić, uz staru čestitku istočne crkve 'Mir Božji-Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj u kojem se na otvorenom već desetu godinu obilježava Badnjak za sve ljude dobre volje. Tom prigodom podijeljeno je 1500 porcija posne hrane i isto toliko čaša vina.

Proslava je održana u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, SKD-a "Prosvjeta" - pododbora Rijeka i Zajednice Srba Rijeka.

Proslavi su se pridružili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović. Tijekom podjele, članovi SKD-a "Prosvjeta" izveli su niz prigodbih narodnih pjesama vezanih uz Badnjak i Božić, a zaplesali su i kolo.