Državni vrh čestitao Uskrs vjernicima koji ga slave prema julijanskom kalendaru

Tradicionalnim  pozdravom "Hristos voskrese!", predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u petak Uskrs vjernicima koji ga slave prema julijanskom kalendaru.

- Svim pravoslavnim vjernicima čestitam najveći kršćanski blagdan Uskrs sa željom da jačanjem vjere, zajedništva i milosrđa nastavimo graditi društvo razumijevanja i solidarnosti u našoj voljenoj Domovini, stoji u čestitki njegovom visokopreosveštenstvu Porfiriju Periću, mitropolitu eparhije zagrebačko-ljubljanske, svim episkopima, svećenicima i vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak čestitku pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj u povodu Uskrsa.

- Svim pravoslavnim vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Uskrsa uime Hrvatskoga sabora i osobno. Želim da proslava Kristovog uskrsnuća dodatno osnaži Vašu vjeru, ljubav, nadu i radost življenja te da najveći kršćanski blagdan provedete u duhu zajedništva, privrženosti i dijeljenja s bližnjima, stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora vjernicima koji Uskrs salve po julijanskom kalendaru.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je uskrsnu čestitku, u svoje ime i u ime Vlade RH, metropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću te svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.

- Vašem visokopreosveštenstvu i svim vjernicima, u ime Vlade i svoje osobno, želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Osnaženi uskrsnom radošću nalazimo zajedničku snagu i nadahnuće za život u pravednosti, miru i uzajamnom poštovanju, s nadom u boljitak svih građana Hrvatske. Hristos vaskrse!, napisao je premijer Plenković u uskrsnoj čestitki

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić čestitao Uskrs pravoslavnim vjernicima

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u povodu svetkovine Uskrsa, koja se ove godine po julijanskom kalendaru proslavlja 28. travnja, zaželio je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskome Porfiriju, episkopu dalmatinskome Nikodimu i episkopu pakračko-slavonskome Jovanu i protojereju Makedonske pravoslavne crkve Kirku Velinskom te svim vjernicima blagoslovljene uskrsne blagdane.

- Od srca Vam zahvaljujem na čestitki koju ste mi uputili za blagdan Uskrsa, kada jedni drugima upućujemo čestitke i dobre želje. Radujemo se, naime, što smo darom uskrsnoga događaja postali 'rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečen naviještati silna djela Onoga koji nas iz tame pozva k divnome svjetlu svome' (1 Pet 2, 9). Na tom uskrsnom svjetlu počiva vjera Crkve. A iz jutra uskrsne zore izvire njezina snaga, radost i utjeha jer - 'da Krist nije uskrsnuo, uzaludno bi bilo naše propovijedanje (1 Kor 15,14) i bezizgledna naša nada'.

- Osnaženi vjerom uskrsnog događaja kadri smo 'stajati čvrsto u Gospodinu' (Fil 4, 1). Isus je uskrsnućem pobijedio grijeh i smrt, te postao nada i snaga naša. On je svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je središte i smisao svega. U toj vjeri i radosti želim Vama i povjerenim vjernicima blagoslovljene uskrsne blagdane! Hristos vaskrse vaistinu vaskrse! Felix Alleluia!, stoji u uskrsnoj čestitki predsjednika HBK Želimira Puljića.