Kurban bajramska poruka 2018./1439. muftije dr. Aziza ef. Hasanovića

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović uputio je Kurban bajramsku poruku 2018./1439. svim vjernicima uz tradicionalnu poruku Bajram šerif mubarek olsun iz, kako je istaknuo, najodabranijega mjesta na zemaljskoj kugli - iz Harema Kabe u Mekki. 

Poštovana braćo i sestre, pred nama je još jedan veliki blagdan Kurban bajram. Za njega se vezuju dvije značajne institucije u islamu, a to su: kurban (prinošenje žrtve) i hadž (hodočašće u Mekku i Medinu). Kurban je obveza koja je propisana svake godine vjernicima koji su u mogućnosti a hadž spada u obveze jednom u životu. Kao vjernici i vjernice moramo uzimati poruke iz ova dva ibadeta (obvezna obreda), stoji u čestitki muftije Hasanovića.

Uz napomenu kako hadž predstavlja sveislamski kongres Ummeta, na kojemu se okupi više od pet milijuna muslimana iz cijeloga svijeta, među kojima i muslimani iz naše zemlje, muftija Hasanović istaknuo je kako hadž ima i jasno definirane poruke obavljanja iz kojih muslimani moraju uzeti poruke. Te poruke su - nasušna potreba jedinstva muslimana, bogobojaznost, te nada u u bolje sutra.

Hasanović smatra kako je upravo Kurban bajram prigoda da se vjernici preispitaju zašto su muslimani danas žrtve raznih svjetskih igara kada, istaknuo je, toliko muslimanske krvi teče ponajviše uzrokovane od samih muslimana da zabrinjava sve razumne ljude bez obzira kojoj vjeri pripadaju i zbunjuje cijelo čovječanstvo.

Migrantska kriza, podsjetio je muftija Hasanović, uzrokovala je mnoge nedaće kako onima koji su primorani napustiti svoja ognjišta i domove tako i onima koji stoje pred izazovom kako se prema njima odnositi što je neusporedivo stavljati u istu kategoriju.

Nitko svoj dom, obitelj, domovinu ne napušta bez velikog razloga a on je sačuvati vlastiti život i krenuti glavom bez obzira u veliku neizvjesnost. Broj onih koji poginu na tom putu ogromno je velik. Mediteran je za neke destinacija za odmor i uživanje a za neke je postao grobište, istaknuo je muftija Hasanović-
Nažalost, ocijenio je, migrantska kriza podijelila je političku pozornicu Europe i nekima dala materijala da razvijaju antiislamsku i antimuslimansku retoriku kako bi na taj način potakli islamofobiju i time stjecali određene političke bodove i osvajali vlast.

Nerijetko čujemo da je riječ o smišljenom planu i zavjeri protiv Europe i želji da se islamizira Europa. To čine oni koji žele pridnijeti rastu islamofobije i otežavati migrantima i svim muslimanima koji žive u Europi. Ako bi i bila istina to što oni govore znajmo da se taj plan nije kovao na Istoku već na Zapadu, istaknuo je Hasanović.