Golubić: Skup o pravima nacionalnih manjina

U Golubiću pokraj Obrovca počeo je 6. međunarodni skup Prava nacionalnih manjina - borba protiv diskriminacije. Predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji s političarima razgovaraju o povratku izbjeglica i rješavanju ostalih manjinskih pitanja Hrvata i Srba.

Organizatori skupa su Centar za historiju, demokraciju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

Darko Gavrilović, predsjednik novosadskog Centar za historiju, demokraciju i pomirenje, ocijenio je kako je važnost skupa u tome jer ni 20 godina nakon rata odnosi dviju zemalja, Srbije i Hrvatske, nisu normalizirani.

Važnost skupa jest upravo dovođenje srpsko-hrvatskih odnosa na razinu koja je civilizirana
, rekao je. Postoji pitanje ima li više potreba za time, jer dolaze nam glasovi iz Europske unije da više nema problema između Srba i Hrvata. Ali ja ih i dalje vidim, kazao je Gavrilović.

Do 1995. godine u Golubiću je bilo oko 500 stanovnika, a danas tu stalno boravi njih 100-tinjak, povratnika, mahom starijih osoba pripadnika srpske nacionalne manjine.

Skup u Golubiću traje do četvrtka. Planirana su tri panela: 'Povratak izbjeglica i rješavanje drugih statusnih i manjinskih pitanja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji kroz dosljedno provođenje propisa', 'Ekstremni nacionalizam kao izvor mržnje i predrasuda' te 'Holokaust - edukacija o prošlosti, kao uvijet boljoj budućnosti'.

Na kraju bit će prihvaćena zajednička izjava.