Komemoracija za romske žrtve holokausta

Na romskom groblju Uštica u spomen-području Jasenovac održana je komemoracija koju je organiziralo Romsko nacionalno vijeće u povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta. 

Jasenovac je mjesto koje mora biti opomena ljudima ove zemlje, ljudima naše regije, ali i ljudima cijele Europe i svijeta, opomena da se više nikad ne dopusti genocid, sustavno i organizirano ubijanje cijelih naroda, ubijanje koje je romski narod prozvao Porjamos, izjavio je na komemoraciji predsjednik romskog nacionalnog vijeća Veljko Kajtazi.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta komemoracije se održavaju i u Krakovu, Londonu, Budimpešti te drugim europskim gradovima, a posebnog izaslanika na komemoraciju u Hrvatskoj poslao je i srbijanski predsjednik.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Romi su bili zatočeni i zatvarani u logorima nacističke Njemačke i njezinih saveznika, a Međunarodni dana sjećanja na romske žrtve porajmosa (holokausta) obilježava se u znak sjećanja na 2. kolovoza 1944., kada je u jednoj noći u logoru Auschwitz ubijeno 2897 Roma.

Dosad je evidentirano 16.173 Roma koji su ubijeni u Jasenovcu, među kojima je bilo 5608 djece.