Počeo Tjedan izraelske kulture

U zagrebačkom kinu "Europa" je zatvoren 7. Festival židovskog filma, a ujedno je počeo Tjedan izraelske kulture projekcijama dvaju filmova - "Svijet je zabavan" redatelja Shemija Zarhina i "Vani u mraku" Michaela Meyera.

Tjedan izraelske kulture zajednički su otvorili izraelski veleposlanik Yosefi Amrani i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uz nazočnost počasnog predsjednika Festivala židovskog filma Branka Lustiga, redatelja Zarhina i brojne poklonike te kinematografije.

Tijekom Tjedna izraelske kulture čarolija Izraela predstavit će se zagrebačkoj publici na različitim lokacijama kroz izraelsko filmsko, plesno, likovno i glazbeno stvaralaštvo te gastronomiju, rekao je izraelski veleposlanik Amrani. To je svojevrsni dar Zagrebu i Hrvatskoj pred ulazak u Europsku uniju gdje je, kako je naglasio, Hrvatskoj uvijek bilo mjesto.

Izrazio je nadu da Tjedan izraelske kulture pridonese živom i šarolikom ugođaju u Zagrebu, kao i širenju kulture razumijevanja, tolerancije i poštivanja raznolikosti.
Podsjetivši da se time ujedno obilježava 65. godišnjica nezavisnosti Države Izrael, veleposlanik Amrani je istaknuo Tjedan izraelske kulture kao priliku za osnaživanje odnosa i suradnje Hrvatske i Izraela u kulturi, ali i u ekonomiji, obrazovanju i znanosti.

Zagrebački gradonačelnik kazao je kako je lijepo biti na čelu grada u kojem se po treći put održava Tjedan izraelske kulture, a sedmi puta festival židovskog filma. Zahvalio je svima koji su pridonjeli da se izraelska kultura približi Zagrepčanima.
Već sutra Tjedan izraelske kulture nastavlja se u HNK-u plesnom predstavom "Kerber" skupine Fresco i istaknutog izraelskog koreografa Yorama Karmija, u suradnji s Tjednom suvremenog plesa.

U ponedjeljak, 27. svibnja, na Trgu bana Jelačića nastupa plesna skupina Mehola koja će predstaviti jedinstveni izraelski folklor i izuzetne kostime, a iste večeri bit će prikazan i dokumentarni film o Izraelu koji je snimila ekipa HTV-a. Za utorak, 28. svibnja, predviđen je nastup Gudačkog kvarteta izraelske filharmonije u Preporodnoj dvorani, a izložba Melite Kraus bit će u Hotelu Esplanade gdje će se održati i Tjedan izraelske kuhinje.

Na kraju Tjedna izraelske kulture, na Trgu bana Jelačića nastupit će plesna skupina Sheketak, koja se proslavila predstavom "Ritam u pokretu".