"Gavela" uklanja plakat za "Fine mrtve djevojke"

Uprava Gradskoga dramskog kazališta "Gavella" odlučila je zbog neviđenog pritiska povući kazališni plakat za predstavu "Fine mrtve djevojke". Izvijestio je to ravnatelj kazališta Darko Stazić te se ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima spornim plakatom.

Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke', po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište 'Gavella', već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta 'Gavella' donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe, stoji u Stazićevu priopćenju. 

Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes golemog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu, navodi Stazić, dodajući da namjera kazališta nije bila ikoga povrijediti. Stoga se osobno i u ime kazališta Gavella ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima.

Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu. Zahvaljujemo svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila i za koju se nadam da će ovime završiti, poručio je Stazić.

Udruga Vigilare, naime, zatražila je uklanjanje plakata zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave navodeći da će u protivnom pozvati građane na bojkot odlazaka u kazalište 'Gavella' i podnijeti sudsku tužbu.