Novi studij judaistike

Početkom nove studijske godine na zagrebačkom Filozofskom fakultetu otvoren je i studij judaistike. Sve je započelo znanstvenim skupom na kojem su govorili stručnjaci iz Hrvatske te gosti iz Njemačke.

Također je to bio i početak rada novog instituta pri tom fakultetu - podružnice centra Moses Mendelssohn. Inicijativa je pokrenuta prije nešto više od pet godina.

U to su se vrijeme otvarale različite studijske grupe, pa je judaistika bila logična posljedica te ekspanzije. Između ostalog, židovski studiji već su dugi niz godina dio kurikluma brojnih europskih i američkih sveučilišta. 

S obzirom na relativno mali broj profesora, odnosno nastavnika, barem u prvoj fazi, suradnja sa sveučilištem u Potsdamu logična je nadogradnja. To je rezultiralo otvaranjem hrvatske podružnice instituta Moses Mendelssohn koja djeluje pri tom sveučilištu.

Institut je nazvan prema njemačkom filozofu židovskog podrijetla, koji je jedan od ključnih likova židovske haskale odnosno prosvjetiteljstva u 18. stoljeću. Suradnja će biti obostrano korisna što kroz gostovanja stručnjaka, ali i novo područje istraživanja. 

Direktor centra "Moses Mendelssohn" Sveučilišta u Potsdamu, Julius H. Schoeps, tom je prigodom rekao: Mi znamo da nije bilo istraživanja nekog institua o kulutri Židova jugoistočne Europe. I mi smo zainteresirani da radimo s Mendelssohn instituom u Zagrebu jer će tu biti mnogo novih ideja.

Predstojnik katedre judaistike, Ivo Goldstein, pojasnio je o kakvom se studiju radi: U ovom trenutku to je tek prva godina petogodišnjeg studija judaistike, znači 3+2, vidjet ćemo što će se događati kasnije, dug je put do završetka studije prve generacije.

Prvu generaciju čini 14 studentica, koje će bez pomoći i savjeta starijih generacija morati istraživati nove zadatke koje će ovaj studij staviti pred njih.